• Het Rijk Gods op Vlieland

Het Rijk Gods op Vlieland

De geschiedenis van de eilander kerken en het Armhuis

Jan Houter en Anne Doedens deden de afgelopen jaren grondig onderzoek naar het rijke kerkelijke leven en de geschiedenis van negen eeuwen godsdienst op het eiland Vlieland. Rond de kerken vormden zich de dorpen West- en Oost-Vlieland. In dit nieuwe boek van het bekende schrijversduo wordt deze historie op unieke wijze verteld. Zowel het verleden van de Nicolaaskerk en van het Armhuis als gebouw, als de geschiedenis van de mensen die erin kerkten en woonden komt aan bod, aan de hand van nog nimmer gepubliceerd bronnenmateriaal.

Houter en Doedens laten hun verhaal beginnen bij de eerste kapel in de dertiende eeuw; het loopt door tot de laatste, huidige dominee van het eiland. Het duo schrijft over verdwenen kerken en kapellen, over de bouwgeschiedenis van de huidige Nicolaaskerk, over de sociale historie zoals die in de lotgevallen van het Armhuis naar voren komt. In het boek wandelt men over de grafstenen in de kerk en langs die op het kerkhof door de historie van dominees, marineofficieren, reders, schippers en dorpsregenten.

In dit nieuwe boek wordt alles verteld over de kroonluchters, de begrafenisgewoonten, over predikanten en zondaren, over bijzondere kerkbanken, oorlogsgraven en geschillen in de kerkenraad. Bij de geschiedenis van het Armhuis leest men over drenkelingen en verzorgden, over weesvaders en -moeders. Over hervormden, doopsgezinden en katholieken. Het is een uniek en rijk geillustreerd boek geworden, met inkijkjes in negen eeuwen Vlielander leven.

ISBN 9789491276607
Hardcover
138 bladzijden
full-color
 

Geef beoordeling

Note: HTML-code wordt niet vertaald!
    Slecht           Goed

Het Rijk Gods op Vlieland

  • Model: 9789491276607
  • Beschikbaarheid: Op voorraad
  • €19,95

  • Excl. BTW: €18,30

Tags: Het Rijk Gods op Vlieland, Vlieland, kerk Vlieland, Armhuis Vlieland